Begonia

Begonia tuberhybrida 0.0 R
Begonia tuberhybrida
By Rob Hille (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Familia Begoniaceae

Begoniile au o multime de specii si provin in majoritate din zonele tropicale si subtropicale. Se pot planta in gradina sau la ghiveci. Unele begonii sunt cultivate pentru flori, altele pentru frunzele lor decorative.
Prefera locurile luminoase, dar ferite de razele soarelui, mai ales in perioada de canicula, cand vor fi udate abundent. In rest, se evita udarea excesiva, care poate dauna plantei.

Cea mai raspandita si decorativa specie este Begonia tuberhybrida, care infloreste de la inceputul verii pana toamna tarziu, avand flori rosii, roz, galbene, albe sau portocalii.
La fel de apreciata si decorativa este si specia Begonia tuberhybrida Flore-Pleno, mai inalta si cu numeroase flori pendente, dar cu frunze mult mai mici.

Begoniile se poate inmulti prin seminte, dar mai simpla este inmultirea prin tuberculi sau butasi. Astfel se pot diviza tuberculii prin sectionare si apoi replantare, insa numai dupa ce taietura s-a zvantat si eventual s-a pudrat cu praf din carbune de lemn.
De la plantele mature se pot desprinde butasi care se replanteaza si se tin in locuri ferite de razele directe ale soarelui. Udarea va fi moderata in primele 2-3 saptamani.


Begoniile prefera soluri bogate in humus, afanate si permeabile.

La sfarsitul toamnei, inainte de inghet, se indeparteaza tulpinile begoniilor cultivate in gradina, iar tuberculii se tin cateva zile la soare sa se usuce si apoi se depoziteaza in spatii reci si uscate.

La begoniile cultivate in ghivece tuberculii pot ramane in pamant dar, in acest caz, se va evita udatul plantelor cu 3-4 zile inainte de indepartarea tulpinilor.
Ghivecele se depoziteaza de asemenea in spatii reci si uscate.
La inceputul lunii martie se inlocuieste pamantul din ghivece cu altul proaspat in care sunt plantati tuberculii. Ghivecele se vor tine in spatii incalzite si se vor uda moderat.
In gradina, tuberculii se planteaza in aprilie, la adancime foarte mica.

Daunatorii nu sunt un pericol real pentru begonii. Uneori insa, frunzele begoniilor tuberoase sunt atacate de fainare si in acest caz plantele se stropesc cu fungicide care contin sulf si cupru.


Begonia tuberhybrida 0.1 R
Begonia tuberhybrida
By Rob Hille (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Begonia tuberhybrida 0.3 R 
Begonia tuberhybrida
By Rob Hille (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Begonia tuberhybrida

Begonia tuberhybrida

 Begonia tuberhybrida

Begonia tuberhybrida

Begonia-minor-flower
Begonia minor

Begonia minor 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PLANTELE CARE NE UCID. Vampirii energetici pe care îi ţinem în apartament

Pachistachis

Camelia