Aloe


Aloe - Secular, Sabur

Familia Liliaceae

Bine cunoscuta la noi prin proprietatile sale medicinale, Aloe arborescens este totodata si o planta decorativa. Frunzele decorative, lungi si usor arcuite sunt inserate rar pe o tulpina, care la exemplarele mature poate varia intre 1 si 4 m inaltime.

Planta este interesanta si la inflorire, cand florile rosii aproape cilindrice se deschid esalonat de la baza spre varful inflorescentei. Acesta suculenta de forma unui arboras, poate fi plantata cand este inca tanara in farfuriile cu cactee sua in ghivece joase. Exemplarele inalte se aseaza in vitrine, ferestre cu plante sau in gradinile interioare de iarna.

Fiind originara din sudul Africii, unde climatul este destul de excesiv, suporta usor conditiile din apartamente. Se poate cultiva la temperatura potrivita, iarna chiar la rece, dar necesita multa lumina. In timpul iernii se uda rar, pentru a feri plantele de putrezire. Daca insa s-a udat prea abundente si se observa ca planta incepe sa se inmoaie si sa-si schimbe culoarea parand usor translucida, se taie tulpina imediat pana la partea sanatoasa, nu se mai uda si se trece la caldura mai mare.

Dupa zvantarea perfecta a taieturii, se trece planta in alt vas cu amestec de pamant format din 1-2 parti telina, 1 parte mranita bine descompusa si nisip. Dupa ce se observa formarea noilor radacini se incepe din nou cu udatul, cantitatea de apa fiind la inceput mai mica, iar pe masura cresterii lastarilor si radacinilor, din ce in ce mai mare.

In timpul verii, plantele se pot tine la soare si se uda mai abundent. Aloe nu are nevoie de ingrasaminte, substantele hranitoare din pamant fiindu-i suficiente.

Se inmulteste prin lastarii laterali de la baza tulpinii plantei-mama, care dupa separare, se pun la inradacinat in nisip, la cald. Exemplare frumoase se pot obtine si din seminte ce se pun la incoltit la 15-18 grade Celsius, in pamant de frunze si nisip.

In afara de specia de mai sus, in apartamente mai pot fi cultivate si o serie de specii de talie mica, printre care:

- Aloe aristata, planta fara tulpina, cu frunze numeroase, de 10 cm lungime, cu dunga alba pe margini;
- Aloe ciliaris, cu tulpini subtiri si frunze inguste, late si carnoase, cu pete si striuri albicioase.
- Aloe striata este foarte decorativa, avand frunzele in rozete simple, cenusiu verzui cu reflexe rosietice, incercuite de o culoare argintie.

Aloe Vera - planta cu efecte miraculoase

Nu se exagerează deloc atunci când se atribuie calități extraordinare, miraculoase și un respect deosebit plantei Aloe Vera.

Bine cunoscută în industria cosmeticii și în domeniul medical, această plantă a fost considerată în antichitate darul zeilor către oameni.

Aprecierile de care se bucură Aloe Vera datează din cele mai vechi timpuri. Efectele sale benefice au fost cunoscute de către romani, perși, egipteni, popoarele africane sau primii locuitori ai Americii.

Speciile de Aloe Vera sunt nenumărate, variază ca dimensiune și cresc în mod natural în  Africa de Sud, în India sau în țările din jurul Mării Mediterane. Totuși, datorită proprietăților medicale remarcabile, această plantă este cultivată în plantații mari în Mexic, Arizona, Texas și California.

Deoarece preferă zonele însorite și calde, nu face față temperaturilor scăzute. La noi poate fi crescută doar în ghiveci – iarna în casă și vara în exterior.

Admirația, aprecierea și popularitatea de care se bucură Aloe Vera se datorează:

-    substanțelor pe care le conține (vitamine, aminoacizi, enzime, steroizi, hormoni, substanțe minerale, etc.)



-    efectelor magice pe care le produce (detoxifiere, stimularea regenerării celulare, efect dezinfectant, efect sedativ, efect antiinflamator)


-    capacității de tratare a bolilor (arsuri, alergii, bronșită, astm, dureri reumatice, artrite, afecțiuni hepatice, afecțiuni cutanate, diabet zaharat, afecțiuni oculare).


De la Aloe Vera se utilizează gelul din interiorul frunzelor, atât pentru uzul intern cât și pentru cel extern. Planta este benefică nu numai proaspătă, ci și uscată.

Din cauza faptului că nu putem crește Aloe Vera în grădină, ne vom concentra atenția asupra condițiilor pe care le solicită această plantă pentru dezvoltarea în ghiveci.

Ca îngrijire, se aseamănă cu un cactus. Iubește lumina și căldura puternică, așadar ghiveciul trebuie așezat lângă fereastra sudică sau estică. Doar pe perioada verii se poate scoate afară, însă la primele semne de frig trebuie readus în casă (temperaturile sub 10 grade C devin periculoase).

Cu toate că Aloe Vera rezistă secetei, sunt indicate udările rare, o dată la două săptămâni. Înainte de această operație este bine ca solul de la suprafață să fie uscat. Pe timpul iernii necesarul de apă este scăzut, deci ai grijă să nu îneci planta. Excesul de apă duce la distrugerea ei.

Pământul preferat este cel nisipos, dar creșterea nu va fi afectată într-un sol normal luat din grădină sau de la magazin. În perioada de vară poate fi aplicat lunar un fertilizator lichid, în apa pentru udat.

Aloe Vera poate crește repede, multe mlădițe dezvoltându-se la baza plantei mature. Acestea se vor folosi pentru înmulțire, fiind plantate într-un nou ghiveci după ce depășesc înălțimea de 10 cm. Transplantarea într-un vas mai mare este indicată a se realiza primăvara.

Toate speciile de Aloe prezintă frunze mari și cărnoase adunate într-o rozetă. Unele soiuri arată de parcă nu au tulpină, rozeta frunzelor dezvoltându-se din pământ. Alte tipuri prezintă o tulpină de susținere a frunzelor.

Frunzele au vârful ascuțit, marginile sunt acoperite de țepi, culoarea variază de la gri la verde aprins. Florile cresc în spicuri, dar nu apar la plantele îngrijite în casă.

Cel mai de preț element al speciei Aloe Vera este sucul sau gelul conținut de frunze. Acesta face minuni când este utilizat proaspăt.

Este foarte simplu și la-ndemână să crești un ghiveci cu Aloe Vera pe pervazul ferestrei. Acest exemplar nu prezintă dificultăți în îngrijire, îmbogățește estetic spațiul din casă, este oricând un medicament pentru arsuri și răni ușoare. Un adevărat miracol științific!


Aloe bainesii DSCN0474
Aloe bainesii
By Melian (Own work) [CC-BY-3.0], via Wikimedia Commons

  Aloe arborescens Compton
Aloe arborescens
By Andrew massyn (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons Aloe broomii var tarkaensis 2
Aloe broomii
Stan Shebs [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PLANTELE CARE NE UCID. Vampirii energetici pe care îi ţinem în apartament

Pachistachis

Camelia