Avocado se inmulteste usor, prin sambure

Arborele de avocado ajunge, in America de Sud, la inaltimi de peste 20 m. In conditii de apartament nu va creste insa mai inalt de 2 m. De asemenea, e putin probabil sa infloreasca si sa fructifice, pentru ca are nevoie de foarte multa lumina. Daca incaperea in care il pastrati e foarte bine luminata, primele fructe vor aparea dupa 5-6 ani.

Nu uitati sa citi si articolul: sfaturi de ingrijire a unui ghiveci cu avocado in apartament

Copacelul de avocado nu este pretentios. Poate fi plantat intr-un ghiveci inalt, cu pamant de flori, caruia ii puteti adauga putin nisip, pentru a ajuta apa sa se scurga. La suprafata presarati un strat subtire de scoarta de copac (se gaseste in magazine. Stratul are un triplu rol: e decorativ, pastreaza umezeala si creste aciditatea solului.

Cum se planteaza avocado?

Curatati samburele cu o periuta. Cufundati-l in apa calduta si lasati-l cateva ore, pana se inmoaie coaja. Apoi il puteti ingropa in ghiveci, la un cm adancime, sau il puteti lasa scufundat o treime intr-un pahar cu apa, sprijinit cu betisoare. In primul caz, planta va rasari dupa o luna. Samburele din pahar va dezvolta radacini in doua-trei saptamani, dupa care poate fi transplantat in vas potrivit.

Personal am obtinut un copacel sanatos de avocado ingropand samburele intr-un ghiveci mare si "uitand" de el. Mi-am adus aminte in momentul in care am vazut planta tanara rasarind.

Sfaturi de ingrijire pentru avocado:

- Tineti ghiveciul cu avocado cat mai la soare, pentru ca adora lumina;
- Udati-l iarna saptamanal, iar vara la doua zile. Apa in exces il imbolnaveste;
- Daca frunzele devin maronii, inseamna ca pamantul este prea alcalin. Udati ghiveciul cu apa in care, cu o zi inainte, ati pus coji de lamaie sau de grepfrut.



Daca va intrebati cum arata o plantatie de avocado, adica locul de origine al fructului pe care il cumparam din supermarket, iata un film in care este descrisa o plantatie de avocado din Florida.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PLANTELE CARE NE UCID. Vampirii energetici pe care îi ţinem în apartament

Pachistachis

Camelia