Chrysanthemum L. - Crizantema, Tufanica, Margareta

Familia Compositae

Principalele specii vivace:


Chrysanthemum coronarium L
Chrysanthemum coronarium 

By Eitan f (Own work) [CC-BY-SA-3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

Glebionis coronaria discolor
Glebionis coronaria (L.) Cass. ex Spach var. discolor.
English: Crown Daisy, Garland Chrysanthemum;
Português: Malmequer, Pampilho-ordinário. Cruzinha, Portimão, Portugal.
By Júlio Reis (User:Tintazul) (Original File) [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons

10 Chrysanthemum leucanthemum
Chrysanthemum leucanthemum  

Carl Axel Magnus Lindman [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

  Chrysanthemum leucanthemum L. (syn. C. leucanthemum vulgare Lam.), margareta. Isi are originea in Europa si vestul Asiei. planta glabra cu o inflorire in vara, poate depasi 70 cm inaltime, are tulpinile ramificate sub forma de tufe, avand la baza frunze oval-spatulate, crenate si alungite. Capitulele simple au diametrul de cca 4 cm, formate din flori tubuloase de culoare galbena si flori ligulate pe margine, de culoare alba.

Chrysanthemum maximum Ramond, margareta (syn. C. leucanthemum maximum (Ram.) D.C.) este originara din Franta. Este ceva mai inalta decat prima specie, are frunzele carnoase, capitulul de cca 7 cm diametru, in varful unei tije drepte. Inflorirea are loc in vara. Se remarca soiurile: "Stern von Antwerpen"; "Wirral Pride" s.a.

Chrysanthemum parthenium (L.) Pers. (syn Matricaria parthenium L.) musetel, originara din Europa si Asia Mica, creste sub forma de tufe cu inaltimea pana la 80 cm. Frunzele sunt de forma lat ovate penat sectate sau fidate. Florile tubuloase, de culoare galbena si cele ligulate de culoare alba, sunt dispuse in capitule mici de 1 la 1,5 cm, bombate si grupate mai multe la un loc. Are cateva soiuri ("Boule D'Or", "Boule de Neige" etc.), foarte decorative pentru parcuri si gradini.

Chrysanthemum roseum Adam, musetel, are capitulele cu diametru cuprins intre 5 si 7 cm, cu florile de culoare roz luminos.

Crizantemele prefera un sol obisnuit de gradina, lucrat adanc si bine ingrasat, suficient de umed, cu expozitie insorita. Sunt soiuri care merg bine si la semiumbra.

Inmultirea se poate face prin seminte si despartire de tufa. Semanatul se face in aprilie-mai direct in camp sau la rasadnite, in randuri sau prin imprastiere, fiind necesare cca 4 g de samanta la 1 m patrat. Facultatea germinativa a semintelor este de cca 2 ani si pot rasari in 3-4 saptamani de la semanat. Dupa 3-4 saptamani de la rasarire plantele se repica la cca 10 cm distanta si apoi, in toamna, se planteaza la loc definitiv, la distante ce pot varia intre 30 si 60 cm, in functie de specie si soi.

Inmultirea prin divizarea tufelor se face la 3-4 ani, primavara sau toamna.

Cand iernile sunt aspre, este bine ca plantele sa fie acoperite cu un strat de frunze sau paie, pentru evitarea inghetului. Pot fi folosite ca flori taiate, iar plantele in decorarea parcurilor si gradinilor.

  Sinte-catrene poteye
Chrysanthemum (probabil Chrysanthemum indicum) in Wallonia
By L. Mahin (Own work) [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons


"Flowers of Chrysanthemum indicum L."
Chrysanthemum indicum L
By Thamizhpparithi Maari (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

 Chrysanthemum cucanthemum L.). Painting by Mary E. Eaton.)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PLANTELE CARE NE UCID. Vampirii energetici pe care îi ţinem în apartament

Pachistachis

Camelia