Cum sa cresti trandafiri in gradina ta

Trandafirii sunt plante usor adaptabile daca respecti cateva pretentii ale lor. Unii trandafiri au nevoie de mai multa atentie decat altii dar cresterea trandafirilor este uneori un lucru pe care si un incepator il poate face.

In acest tutorial iti voi da cateva sfaturi legate de cresterea trandafirilor astfel incat sa te poti bucura cat mai mult de frumusetea acestora:

  • Terenul unde urmeaza a se planta trandafirii se desfunda la o adancime de 35-40 cm, se adauga material organic daca este cazul si se inglobeaza in pamant, se uniformizeaza, se marunteste bine, se indeparteaza pietrele sau alte corpuri straine.
  • Plantarea propriu-zisa se poate face fie toamna incepand din luna octombrie si pana la inghetul pamantului, fie primavara de la dezghetul pamantului si pana la inceputul lunii aprilie.
  • Taie trandafirii primavara devreme atunci cand acestia incep sa arate semne de crestere, de obicei sub forma de umflaturi rosii. Aceste umflaturi vor deveni ramuri noi.
  • Taie orice ramuri ce par ranite. Apoi taie toate tulpinile, lasand doar cateva care sunt sanatoase, fiecare avand grosimea nu foarte mare.
  • Taie o tufa de trandafiri cu 1/3 in functie de cat de inalta este aceasta. Fa aceste taieturi deasupra unui bulb ce este orientat in afara. Astfel noul boboc va creste in sus si in afara lasand centrul trandafirului deschis pentru ca aerul sa circule, creand astfel o forma mai frumoasa.
  • Radacinile butasului trebuie sa fie cam de 20 cm lungime. La plantare trandafirul se introduce in groapa cu partea altoita cam 5 cm sub nivelul solului, se umple groapa 2/3 cu pamant, se taseaza foarte bine peste radacina apoi se umple groapa preferabil cu pamant amestecat cu gunoi de grajd bine fermentat si nu se mai taseaza, se lasa afanat, pentru a patrunde cu usurinta apa in groapa. In final se mai toarna o galeata de apa pentru a se lipi bine pamantul de radacina si a face mai usoara prinderea.
  • In timpul sezonului de crestere, incearca sa pui ingrasamant. Trandafirii sunt plante care au nevoie de mult ingrasamant si au nevoie de o gramada de elemente nutritive pentru a creste si pentru a face flori. Pune un ingrasamant lichid cam la o luna.
  • Nu uita sa-i uzi in mod regulat. Trandafirii au nevoie de o sursa regulata de apa in timpul sezonului de crestere. Daca este seceta, instaleaza un sistem de irigatii automat.
  • Pune pe sol un strat protector. Plantele daunatoare vor disparea si solul va fi umed in acest caz. Poti pune si un strat de 5 cm de ingrasamant organic sau de material biodegradabil.
  • Ingrasamantul nu se mai da trandafirilor la inceputul toamnei, cu cel putin o luna de primul inghet. Daca pui ingrasamant in continuare, trandafirii vor produce noi boboci ce vor ingheta apoi la venirea iernii.
  • Protejeaza trandafirii de ger. Daca temperaturile sunt foarte scazute, este recomandat sa acoperi zona tulpinei cu cativa centimetri de pamant. Sau poti pune o folie de protectie daca este foparte frig mai mult timp.
  • Pentru majoritatea taieturilor poti folosi o foarfeca de mana ascutita. Pentru crengile mai mari, o foarfeca cu manere lungi este de ajuns.
  • Daca trandafirul este unul catarator, este recomandat sa tai cu grija. Unii trandafiri vor inflori numai daca se afla pe tulpina veche.
  • Citeste foarte bine etichetele pesticidelor si fungicidelor. Chiar si produsele organice pot fi periculoase daca sunt folosite in mod necorespunzator, asa ca ai grija la ele. via: http://www.ecursuri.ro/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PLANTELE CARE NE UCID. Vampirii energetici pe care îi ţinem în apartament

Pachistachis

Camelia