Cum sa tratezi rugina trandafirilor

Trandafirii nu sunt plante foarte delicate si sensibile, desi florile lor frumoase si gingase te fac sa crezi altceva despre ei. Se imbolnavesc si ei totusi uneori, mai ales atunci cand conditiile de mediu in care traiesc nu sunt cele mai bune.

Daca vrei sa-i tratezi si sa ai cei mai frumosi trandafiri, mai intai vezi de ce boala sufera. Pot fi numeroase, bolile de care se pot imbolnavi. In tutorialul acesta voi vorbi despre rugina trandafirilor. Rugina este o ciuperca ce este intalnita la multe specii de trandafiri. Apare sub frunza sub forma de puncte galbene sau portocalii. Este mai frecventa primavara si afecteaza mai ales frunzele de pe lastarii tineri. Rugina este o infectie puternica si distrugatoare. Daca nu o tratezi cum trebuie, conduce la ingalbenirea treptata a frunzelor si apoi la ofilirea trandafirului.

Dar se poate trata cu succes, astfel incat trandafirii tai sa-si revina pe deplin. Iata ce trebuie sa faci pentru acest lucru:

  • Locurile de boala apar sub frunze. Cauta-le mereu acolo. Daca apar, trebuie neaparat tratata planta.
  • Curata trandafirul de frunzele si resturile cazute pe sol. Sporii ciupercii sunt transmisi prin intermediul apei care cade pe resturi si apoi sare pe plante. Indepartarea sursei problemei ar trebui sa fie intotdeauna primul pas.
  • Udarea trandafirilor trebuie sa faca la baza plantei. Si cel mai indicat este sa-i uzi dimineata devreme pentru a permite apei sa se evapore pe timpul zilei.
  • Aerul trebuie sa circule foarte bine in jurul plantei. Pentru asta curata mereu planta. Daca nu este aerisita, sporii ciupercilor se vor dezvolta.
    Tot pentru o buna aerisire, nu pun eplante anuale sub trandafiri. Ele ii vor lua aerul si vor mentine si o umiditatea nesanatoasa la baza trandafirului.

  • Imediat cum vezi ca exista frunze infectate de rugina, rupe-le si distruge-le.
  • Cam la doua saptamani da cu pudra de suf pe frunzele trandafirilor. Incepe in primavara devreme. Sulful nu va distruge boala odata instalata dar va impiedica aparitia ei in sezonul urmator.
  • O solutie buna pentru combaterea bolii este sa pulverizezi pe trandafiri o solutie formata din praf de copt si bicarbonat de sodiu.
  • Specialistii in domeniu sustin ca rugina in cazul trandafirilor poate fi prevenita daca se planteaza la radacina florilor cateva fire de tataneasa. Incearca aceasta metoda. De multe ori da roade foarte bune.
  • Sa indepartezi rugina odata aparuta nu este un lucru foarte usor. Asa incat cel mai usor ramane sa previi aparitia bolii.
  • Fungicidele organice sunt bune pentru tratarea bolii. Pulverizeaza-le mereu la inceputul zilei.
  • Exista si fungicide chimice pentru a combate boala. Intotdeauna foloseste metoda cea mai putin toxica de combatere a bolilor. Daca alegi sa utilizezi un fungicid chimic, intotdeauna sa ai masca de protectie, inclusiv camasa cu maneca lunga, pantaloni lungi, manusi de neopren, ochelari si masca de praf.  via: http://www.ecursuri.ro/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PLANTELE CARE NE UCID. Vampirii energetici pe care îi ţinem în apartament

Pachistachis

Camelia